test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Detecten poblacions de bernat marró en camps d’avellanes de Brunyola

Tot i haver-se detectat poblacions "importants" aquest any els danys que el bernat marbrejat ha ocasionat en els cultius no són significatius.


El Departament d’Acció Climàtica assegura que aquest any s’han detectat poblacions importants del bernat marbrejat en produccions de l’avellana de Brunyola. També se n’han localitzat en alguna zona de l’Alt Maresme, en les pomeres de la zona fruticosa de Girona i la Garrotxa. Ara, l’insecte de color marró arrenca la fase d’hivernació i és recomanable la seva eliminació. De moment, aquest any els danys que el bernat marbrejat ha ocasionat en els cultius no són significatius.

El bernat marbrejat és una xinxa de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic tot i que va entrar a Catalunya el 2016, on es va identificar la seva presència a la demarcació de Girona. En aquell mateix any ja s’havia estès a Barcelona i també als cultius del Baix Llobregat.

Des del 2022 l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica (DACC) van arrencar la campanya per sensibilitzar a la població de com reconèixer l’insecte i com actuar en cas que se’n trobi algun exemplar a casa. L’objectiu és evitar o reduir els danys que provoca en els cultius.

L’insecte no transmet malalties als humans ni als animals, però produeix molèsties quan entra a les cases. Per això el Servei de Sanitat Vegetal recorda que cal eliminar tots els exemplars dels insectes per evitar que es desplacin fins als cultius. El més important si són a dins de les cases és no alliberar-los a fora, on podrien traslladar-se als camps. També es recomana instal·lar teles mosquiteres i tapar les obertures de ventilació i xemeneies per minimitzar que els bernats marbrejats entrin a dins els edificis.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit