Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Collboni preveu incloure el Maresme a l’AMB abans del 2030


L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per ampliar l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que presideix, a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030. Així ho ha defensat en una conferència a Foment del Treball. El socialista ha fixat com a “horitzó” la creació d’una “metròpoli federal”. D’aquesta manera, que passi d’aplegar els 3,3 milions de ciutadans que ara té l’AMB, als 5,3 milions de tota la regió metropolitana. En aquest sentit, Collboni ha apostat per repensar l’AMB “com un pacte federal” en què hi ha d’haver “cessions de competències i sobirania” per part dels ajuntaments cap a l’ens metropolità, així com de la Generalitat i l’Estat cap als ens locals.

Collboni, però no ha fet menció d’altres grans ciutats del Baix Llobregat Nord, com ara Martorell. Tanmateix, més enllà de l’ampliació territorial de l’AMB, que ara com ara està formada per 36 municipis, Collboni ha apostat per la cessió de competències dels ajuntaments cap a l’ens. Com ha dit, l’objectiu és que aquest pugui articular polítiques de més gran abast. A més, ha demanat “a la Generalitat singularment” el retorn d’algunes competències “que pertanyen a escala local”.

Entre els exemples, Collboni ha citat l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ronda de Dalt. De fet, afecta diversos municipis contigus a Barcelona. També iniciatives de transport compartit, com el ‘motosharing’, que en alguns casos no permeten que l’usuari canviï de municipis que són fronterers mentre l’utilitza.

Així mateix, el socialista també ha defensat la necessitat “d’enfocar l’estratègia metropolitana a tot l’àmbit del Besòs”. Per Collboni, es tracta de “justícia història”: “Els barris del Besòs de Barcelona han d’oferir oportunitats de futur, qualitat de vida i seguretat”. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que el consistori té com a “repte” invertir 500 milions d’euros en 10 anys a tot l’eix del Besòs.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit