Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Cinc municipis de la Baixa Tordera constitueixen una entitat per promocionar el sector agrari de la zona


La sala de plens de l’Ajuntament de Palafolls ha acollit aquest divendres l’acte que ha servit per constituir formalment l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, una entitat impulsada per cinc municipis de la Conca de la Tordera -Blanes, Malgrat, Tordera, Palafolls i Santa Susanna- i tres cooperatives agrícoles -Progrés Garbí, Conca de la Tordera i Agrària Baixa Tordera- amb l’objectiu de preservar, promocionar i assegurar la supervivència del sector agrari de la zona, que compta amb una superfície de conreus de 2.300 hectàrees.

L’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, ha destacat l’esforç que ha suposat posar en marxa el projecte:

Hem hagut de superat tota una sèrie de dificultats administratives, jurídico legals i també de confiances del sector, perquè el sector agrari ha viscut en moltes ocasions com que no tenia tot el recolzament de l’administració pública que hagués necessitat. Aquesta fórmula que hem trobat, que és mixta, que implica la presència de l’administració i també del sector i que és paritària, ha costat poder-la posar en marxa.

Alemany també ha advertit del risc de desaparició del sector agrícola a la Conca de la Tordera si no es treballa per promocionar-lo i buscar relleu generacional:

És un projecte que neix purament del territori i amb un objectiu molt evident que és garantir la supervivència del sector. Un sector que està exposat a moltes presions i que té una dificultat afegida i és que no té gens garantit el relleu generacional. Ara mateix, tenim una mitjana de cinquanta llargs anys dels productors, dels pagesos. I aquesta circumstància ens posa a deu anys vista, si no podem solucionar-ho, en una circumstància de gairebé desaparició del sector.

Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha volgut posar en valor la producció d’aliments de proximitat:

La necessitat de defensar productes de proximitat. Productes amb un valor afegit de qualitat, en salut importantíssima. Productes que pel seu funcionament i arribada al mercat no tenen petjada carbònica. Productes que generen ocupació de qualitat i dignitat als nostres municipis. I, a més, productes que ens fan obrir un ventall de possibilitats de desenvolupament, des de la vessant de la pagesia, com de cultura, com de sanitat, fins i tot de turisme. És una situació que no podem perdre. Posar en valor tots aquests components.

La sessió, que ha servit per la signatura de l’acta fundacional i dels estatuts de la nova entitat, ha comptat amb la presència dels alcaldes de Blanes, Palafolls, Tordera i Santa Susanna, de l’alcaldessa de Malgrat de Mar i de representants de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit