Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Celebra la Diada de Catalunya a la Selva i l’Alt Maresme


Aquest dilluns 11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya. Arreu del territori de la Selva i l’Alt Maresme s’han organitzat diferents actes en motiu d’aquesta celebració.

Blanes

Per la Diada Nacional de Catalunya, Blanes ha organitzat una tirada de bitlles catalanes a les 11.30 h a la plaça Onze de Setembre. A les 11 h es farà l’ofrena floral al monument de Lluís Companys. A les 12 h, a la plaça de Sant Andreu de Sa Palomera es farà una audició de sardanes. De cara a la tarda, a les 19 h, es farà la baixada de la Senyera amb el Cant dels Segadors i, tot seguit, es farà una adició de sardanes amb la Cobla La Principal de La Bisbal al passeig de Dintre. A les 20h hi haurà un concer popular amb l’Orquestra La Principal de La Bisbal a la plaça dels Dies Feiners.

A més, l’11a Fira de Sabors, que s’ubicarà al Passieg de Mar, coincidirà amb la celebració de la Diada de Catalunya. Entre les actuacions musicals de l’edició d’enguany de la Fira destaquen les de Quico Pi de la Serra, que serà el dissabte 9 de setembre, i la del grup Julivert, el diumenge 10 de setembre.

Santa Coloma de Farners

Els actes de celebració començaran el diumenge 10 de setembre amb una botifarrada a la plaça Farners. En acabar hi haurà la Marxa de Torxes que finalitzarà a la plaça 1 d’Octubre. El dia de la Diada, a les 17.30 h, a la plaça Farners, tindrà lloc una audició de sardanes amb la cobla La Flama de Farners.

Tordera

La celebaració de la Diada começarà a les 11 h amb sardanes a càrrec de la Cobla Principal de Banyoles a la plaça Lluís Companys. Tot seguit tindrà lloc l’ofrena floral a Lluís Companys per part d’entitats i institucions locals. L’acte acabarà amb una actuació de la Colla dels Castellers de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, un cant dels Segadors i un vermut popular.

Malgrat de Mar

A les 9.30 h, davant de l’Ajuntament, es farà l’acte institucional amb la lectura del manifest i l’hissada de la senyera acompanyat de cant coral. Tot seguit hi haurà una cercavila fins a Can Campassol on les entitats faran l’ofrena floral. La celebració clourà amb la cantada de l’Himne Nacional de Catalunya.

Maçanet de la Selva

La celebració de la Diada de Catalunya es farà a la plaça de l’Esglèsia. A les 10.30 h hi haurà sardanes amb la Cobla Les Casenoves. A continuació es farà l’acte institucional i, tot seguit, hi haurà més sardanes amb la mateixa cobla.

Sils

La commemoració de l’11 de setembre començarà a les 10 h amb una audició de sardaanes amb la Cibla Ciutat de Girona al passeig dels Sants Cosme i Damià. En acabar es farà una lectura del manifest i l’hissada de la Senyera i l’ofrena floral. La cloenda de l’acte serà amb el Cant dels Segadors i un pica-pica.

Canet de Mar

A Canet, la festa de la Diada començarà el 10 de setembre, en el marc de la Festa Majot Petita. Per la vigília de la Diada s’ha organutzat una marxa per reivindicar l’ús, la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu. La marxa, que començarà a les 21.45 h, anirà amenitzada amb la música de la Cobla Contemporània i anirà de la plaça Onze de Setembre fins a la Riera Sant Domènech. Allà es farà la lectura d’un manifest i la cobla oferirà una ballada de sardanes.

El dilluns, la celebració començarà amb un acte institucional a les 10h amb l’hissada de la senyera a càrrec del pubillatge local i la interpretació d’El Cant de la Senyera per part de l’Orfeó Misericòrdia i el Cor Assai. A partir de les 11h, a la plaça Onze de Setembre es farà l’ofrena floral. En acabar l’Orfeó Misericòrdia i el Cor Assai intrepretaran el Cant dels Segadors.

Hostalric

La celebració arrencarà el diumenge 10 de setembre a la nit amb una marxa de torxes que anirà des de l’Ajuntament d’Hostalric fins a la cova del Relliguer.

Pel que fa al dia de la Diada, a les 11.30 h, al claustre de l’Ajuntament, es farà l’acte institucional amb una ofrena dloral, la lectura del manifest i una actuació musical a càrrec de Mar Pujol. L’acte clourà amb un aperitiu popular i la ballada de la sardana La Santa Espina amb els Saltaires d’Hostalric.

Arbúcies

La celebarció de la Diada començarà aquest divendres 8 de setembre amb la conferència de Jordi Bilbeny Inquisició i decadència. Origens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI al Muse Etnològic del Montseny. El diumenge, a les 19.30 h al teatre de Cal Xic, es farà l’acte unitari amb la lectura del manifest. Tot seguit hi haurà un homenatge a Joan Alsina i Salvador Allende amb motiu del 50è aniversari dels seus assessinats a Xile. A l’acte també hi actuarà la coral Veus de Tardor.

El dia 11 de setembre es farà la recepció oficial amb motiu de la Diada a la sala de plens de l’Ajuntament d’Arbúcies.

Sant Hilari Sacalm

A partir de les 11.15 h, a la plaça General Moragues, es farà l’encesa del peveter a càrrec d’atletes locals. Tot seguit hi haurà l’ofrena al general Josep Moragues per part de les entitats, els Gegants de Sant Hilari i la coral Veus Alegres. L’acte clourà amb el ball de la Santa Espina.

Lloret de Mar

El dilluns 11 de setembre es farà la 21a Trobada de Puntaires al passeig Jacint Verdaguer. A la plaça de la Vila es faran els actes institucionals amb el cant d’Els Segadors.

Tossa de Mar

Per la celebració de la vigília de la Diada, a les 21.30h, es farà una baixada de torxes des de l’Església de Vila Vella fins a l’escenari d’Es Racó. Allà es farà la lectura del manifest i es cantarà Cant dels Segadors. En acabar, Els Cremat interpretaran cançpns de taverna i havaneres.

El dia de la Diada, a les 10 h, es farà una trobada de germanor dels municipis veïns a Terra Negra amb un esmorzar popular. A la una del migdia, al cementiri municipal es farà l’ofrena floral al soldat desconegut. L’acte clourà amb El Cant del poble i Cant dels Segadors amb la Coral Tossenca. A la tarda, a les 16.30 h, Josep Santané oferirà la visita guiada ‘Tossa indiana’, que anirà acompanyada d’un tast de vi i xocolata. A les 18.30 h, al passeig Mossèn Cinto Verdaguer, hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla Sol de Banyuls.

Santa Susanna

A les 12 h, a la plaça de la Independència es farà l’oferna floral, la lectura del manifest i una interpretació d’Els Segadors. A la tarda, a la plaça Catalunya, a les 19 h, hi haurà una cantada d’havaneres amb el grup Cabotatge. A les 21 h hi haurà sardanes amb la cobla Principal de Cassà.

Caldes de Malavella

La celebració començarà amb la vigília de la Diada amb una audició-ballada de sardanes i interpretació dels Segadors amb la Cobla Foment del Montgrí a la plaça de l’Ajuntament a les 22 h.

De cara al dilluns, la celebració de la Diada arrencarà amb una caminada a Terra Negra des del Parc de la Sardana a les 7.30 h.  Al arribar es farà un aplec de germanor municipal a Terra Negra amb un esmorzar popular. A les 11.30 h es farà un acte commemoratiu i amb ofrenes florals al monument situat a la rotonda Onza de Setembre amb l’avinguda Països Catalans. Allà mateix es farà una lectura de manifest i interpretació dels Segadors i d’altres peces musicals a càrrec de la coral Cantaires de Caldes. A les 14 h sortiran els autobusos cap a Barcelona per participar a la manifestació de la Diada. A partir de les 19 h, a la Sala Annexa de la Casa Rosa es farà el ball de celebració de la Diada.

Pineda de Mar

A les 10.30 h, al monument a Rafael Casanova, es farà l’acte institucional. Tot seguit hi haurà l’ofrena floral per part de les entitats. En acabar, a la plaça Sant Pere Pescador hi haurà sardanes amb la cobla La Principal de Cassà.

Calella

Per la vigília, a les 21 h, a la plaça de l’Ajuntament, començarà la Marxa de Torxes per la Independència que arribarà fins a la plaça de Catalunya. Pel dia de la Diada, a les 11.30 h, a la plaça Catalunya, hi haurà l’acte institucional de la Diada, amb l’ofrena floral. L’acte clourà amb la interpretació del Cant de la Senyera Els Segadors. 

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit