test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

CAPs de la Selva i el Maresme milloren la seva sostenibilitat i eficiència energètica

Es tracta d'un projecte d'inversió de l'Institut Català de la Salut a Girona en accions d'estalvi energètic als centres sanitaris de la regió, on s'inclouen CAPs de la Selva i el Maresme


L’Institut Català de la Salut (ICS) de Girona ha invertit més d’un milió d’euros en accions per a una millor gestió ambiental als centres sanitaris. Una de les actuacions impulsades està enfocada a incrementar la sostenibilitat i l’eficiència energètica als centres sanitaris de la regió sanitària, que inclou la Selva i el Maresme. Així, vol mitigar els efectes del canvi climàtic i en benefici de la salut de les persones.

Instal·lació de plaques fotovoltaiques

Els CAP de Canet de Mar i Tordera van ser els primers adscrits a l’ICS Girona en disposar de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum d’electricitat. Tots dos centres van formar part de la primera fase del Pla, que va prosseguir durant el 2023 incorporant-se onze CAP més de l’ICS a Girona dins de la segona fase. Entre aquests hi ha el de Santa Coloma de Farners, Blanes centre i Arbúcies. En aquesta segona fase també s’hi inclouen els CAP Vila-roja (Girona), Dr. Jordi Nadal (Salt), Sarrià de Ter, Celrà, Dr. Joan Vilaplana (Taialà), Ernest Lluch de Figueres, Centre Güell (Girona) i Besalú.

La implantació progressiva de plaques fotovoltaiques continua enguany amb els projectes ja licitats de Platja d’Aro i Montilivi. Aquests completaran la instal·lació durant aquest any. Pròximament, també han de sortir a licitació els treballs per als CAP de Roses i Can Gibert del Pla (Girona). En aquest cas amb pressupost dels fons europeus del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics de les Comunitats Autònomes (PIREP).

En els CAP on ja han instal·lat plaques fotovoltaiques, han pogut constatar la disminució del consum d’energia procedent de la distribuïdora elèctrica. Amb dades recollides entre març i setembre de 2023 en onze centres, l’estalvi mitjà es va situar en el 28% en comparació al mateix període de 2022. El percentatge d’estalvi és variable, ja que depèn de diferents factors com el període de l’any, la climatologia o el rendiment de les plaques instal·lades.

Substitució de la il·luminació per llums LED

La instal·lació de plaques solars es va en paral·lel a una altra mesura d’estalvi: la substitució la il·luminació convencional dels centres per llums LED. Aquesta acció s’ha fet en sis CAP. Són els de Sant Feliu de Guíxols, Sarrià, Celrà, Banyoles, Sant Hilari Sacalm i Sils, amb una inversió de 45.161 euros.

Actualment, han acabat els treballs als quatre primers, mentre que els de Sant Hilari i Sils es preveu que estiguin enllestits les pròximes setmanes. La previsió és ampliar-ho al llarg dels següents mesos a tres CAP més: Sant Gregori, Cadaqués i Llançà i tancar l’any amb nou centres amb aquests sistemes d’il·luminació.

Certificat mediambiental EMAS

D’altra banda, 25 edificis adscrits per l’ICS a Girona (48% del total) disposen de la certificació EMAS. És una de les normes europees de gestió ambiental més exigents i que avalua diversos indicadors de comportament ambiental per mesurar l’eficiència dels recursos. La norma ajuda a mantenir una millora continuada en el comportament mediambiental i donar exemple amb la declaració oficial de bones pràctiques anual, segons informa l’ICS en un comunicat.

El 2009 és l’any en què es van establir els requisits vigents de la certificació EMAS. Des de llavors, el número de Centres d’Atenció Primària i Consultoris Locals ubicats a la demarcació gironina de l’ICS que segueixen la normativa s’ha incrementat de quatre als 25 esmentats. Abans de finalitzar el 2024 preveuen arribar als 28 amb la incorporació dels CAP Alfons Moré i Paretas (Salt 2) i Camprodon, i el consultori de Port de la Selva.

En relació amb la mobilitat, la flota de vehicles que fan servir els professionals per a la gestió de casos n’inclou vuit d’elèctrics amb els quals fan atenció domiciliària. S’hi sumen 24 vehicles híbrids més distribuïts als Punts d’Atenció Continuada de Primària per fer assistència als domicilis.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit