Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes comença un programa de suport a víctimes de violència masclista amb animals de companyia


Blanes ha posat en marxa el programa VIOPET, un projecte adreçat a les víctimes de violència masclista amb animals de companyia a càrrec seu. L’Ajuntament de Blanes ha signat el compromís amb la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per tal que el VIOPET es pugui dur a terme. Aquest programa compta amb el suport de professionals de medicina, veterinària, educació canina i felina, treball social i forces i cossos de seguretat.

Segons informen en un comunicat, amb VIOPET es tracta que les víctimes puguin abandonar les llars on pateixen els maltractaments, però sense estar condicionades per la incertesa de no saber què passarà amb el seu animal un cop hagin presentat la denúncia o marxin de casa. Així, l’objectiu principal consisteix a intervenir de manera coordinada amb Acció Social, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Policia Local i altres serveis implicats en aquells casos de víctimes de violència masclista que tenen animals de companyia a càrrec seu.

L’Ajuntament de Blanes recull, en el mateix comunicat, que segons dades estadístiques, un 30% de les dones víctimes dei violència masclista tenen animals de companyia a càrrec seu. D’aquestes, un 86% han explicat que els maltractaments que reben també acaben repercutint en el seu animal. A més, un 59% diuen que acaben per retardar la sortida del seu domicili per no trobar-li un allotjament alternatiu a l’animal.

VIOPET té una borsa de cases d’acollida

Amb la signatura de l’acord, el consistori blanenc té previst activar tot un seguit d’estratègies i protocols en cas que es detecti una víctima de violència que no tingui un lloc segur per allotjar al seu animal. VIOPET disposa d’una borsa de cases d’acollida que ofereixen allotjament gratuït a l’animal mentre dura el procés de reinserció de la víctima.

Des de l’ajuntament expliquen que s’activaran accions de difusió i recerca per nodrir el llistat amb cases d’acollida al territori. De moment ja tenen el compromís de diverses entitats animalistes del municipi i poblacions del voltant en cas que s’hagi d’actuar amb caràcter urgent.

Qualsevol persona pot adherir-se al programa VIOPET i oferir-se de manera voluntària a la borsa de cases d’acollida. En els casos on l’animal s’allotja temporalment a una d’aquestes habitatges, s’estableix un règim de visites perquè la propietària pugui veure’l i passejar-lo mentre dura el seu procediment de reinserció.

On demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que creguin que poden estar patint violència per part de la seva parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l’any, atén consultes i urgències; és gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d’emergència davant d’una agressió també es pot trucar al 112. També es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22 per demanar informació i rebre assessorament.

Foto: ACN

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit