Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes comença l’onzena edició de Docus a la Fresca amb ‘Ombres de la Transició’


Blanes ha començat l’edició número onze del periple de projeccions de documentals ‘Docus a la Fresca’ aquest passat divendres dia 5. La primera sessió la va inaugurar ‘Ombres de la Transició’, un film sobre la mort en estranyes circumstàncies del jove torderenc Adolfo Bárcena.

La matinada del 20 de febrer del 1977, Adolfo Bárcena, de 22 anys, va perdre la vida a causa d’un tret disparat per un caporal de la Guàrdia Civil en un descampat d’Hostalric. Quatre dècades més tard, els historiadors Quim Fors i Santi Barrera, tots dos de Tordera, han volgut investigar aquest capítol de la transició democràtica. El documental ‘Ombres de la Transició’ compta amb 20 testimonis i nombrosos documents inèdits.

Com en cada edició de ‘Docus a la Fresca’ autors, guionistes o directors dels treballs projectats participen tant en la presentació com en el col·loqui posterior. En aquesta primera sessió de l’edició del 2022, els convidats van ser els directors i guionistes Quim Fors i Santi Barrega, responsables d”Ombres de la Transició’. També hi va participar el periodista blanenc Joan Ferrer, la veu en off del film i responsable dels informatius de Ràdio Marina durant 35 anys.

Un any més de projeccions de cinema crític i compromès

El que proposa ‘Docus a la Fresca’ és poder gaudir de projeccions documentals a l’aire lliure. Segons l’Ajuntament de Blanes, es tracta de cinema de caire crític i compromès amb les temàtiques que es tracten, que convida a la reflexió del públic.

Una de les novetats de l’edició d’aquest any ha sigut l’ampliació del nombre de sessions. Normalment, les projeccions eren tots els divendres d’agost a les 10 de la nit. Enguany, però, s’han inclòs dues jornades més: els dijous 11 i 25 d’agost. En l’11a edició de ‘Docus a la Fresca’ hi ha una altra novetat: el canvi d’emplaçament. Es tracta del Carrer Raval, a tocar de la plaça Verge Maria.

Pel que fa a les temàtiques, els films escollits pel ‘Docus a la Fresca’ d’aquest any cobreixen una ampla gamma de situacions, de plena actualitat i latents en la societat, segons expliquen des del consistori. Els altres títols que es podran veure al ‘Docus a la Fresca 2022’ seràn ‘Sasha’, l’11 d’agost; ‘Cuerpos en Vilo: la cara oculta de un desahucio’, el 12 d’agost; ’50 Graus’, el 19 d’agost; ‘Descendents’, el 25 d’agost; i, ‘Les cases dels Pins, el naixement d’un barri’, el 26 d’agost.

Foto: Ajuntament de Blanes

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit