Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes celebra els 25 anys de la revista de l’Arxiu Municipal ‘Blanda’


La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes ha acollit aquest dissabte l’acte de presentació de l’edició número 25 de la revista Blanda de l’Arxiu Municipal. A banda de la presentació dels continguts d’enguany, l’acte també ha servit per fer balanç d’aquest primer quart de segle de vida de la publicació. Els bombardejos que va patir Blanes durant la Guerra Civil o les excavacions que s’estan fent al jaciment romà dels Padrets són dos dels continguts destacats de l’edició d’enguany.

El responsable de l’Arxiu Municipal de Blanes i de patrimoni, Toni Reyes, ha destacat que durant aquests 25 anys la revista Blanda ha servit de plataforma per difondre investigació i coneixement sobre el municipi:

 

“Ja n’estem orgullosos d’aquest número de la revista i també dels anteriors però sobretot el que ens emplena d’orgull és una mica el fet que durant tots aquests anys hem pogut acollir les investigacions de moltíssims autors. I els hem servit de plataforma per difondre tot aquest coneixement, hem augmentat moltíssim tot aquest panorama bibliogràfic blanenc, més que bibliogràfic historiogràfic blanenc. Però també ens sentim orgullosos d’haver aguantat la flama d’aquest projecte amb el recolzament sempre dels nostres responsables polítics i de la ciutadania”.

Per la seva banda, la regidora responsable de l’Arxiu, Olga López, ha explicat que els continguts de Blanda són una manera de “descobrir i aprendre coses noves sobre la història dels blanencs i blanenques”:

 

“Ara estava parlant amb l’autor que ha fet l’article sobre la Guerra Civil, dels refugis. A través d’aquest article hem descobert coses que ni tan sols el personal que treballa fa molts anys a l’Arxiu coneixia. És una manera d’interrelacionar-nos amb la nostra història i tornar a descobrir i aprendre coses noves sobre la història de tots els blanencs i blanenques”.

Els bombardejos de la Guerra Civil i les excavacions dels Padrets, dos dels continguts destacats

Un dels articles del 25è número de Blanda està dedicat als bombardejos de l’exèrcit sublevat que va patir la població de Blanes durant la Guerra Civil. L’historiador Joan García ha dedicat tres anys a jornada completa a la investigació d’aquests fets visitant diferents arxius i recopilant documentació. García explica que la fàbrica Safa -l’actual Nylstar-, l’estació de tren o el centre del poble van ser alguns dels objectius dels militars.

 

“Una història que no concordava amb el què deien els avis de la zona i de Blanes que explicaven tantes hores als refugis, tants bombardejos. I des de jove vaig tenir aquest neguit de buscar informació i estudiar el tema. Vaig començar a consultar arxius militars d’arreu d’Espanya i d’Europa i vaig trobar molta informació dels bombardejos de Blanes i d’altres temes de la Guerra Civil de la població de Blanes. I clar, un poble com Blanes no tenia un article dedicat al 100% a la memòria d’aquests fets i és una mica un homenatge a la gent que va patir aquests bombardejos”.

La informació i les dades que s’estan coneixent a partir de les excavacions al Jaciment romà dels Padrets, iniciades l’any 2020, també tenen un lloc a la revista Blanda d’aquest 2023. L’arqueòleg Joan Llinàs, de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni, que coordina i realitza les excavacions, destaca que l’article “sintetitza unes dades provisionals”.

 

“La funció d’aquest article és primer de tot sintetitzar. Hem recollit nombroses dades que estan en fase d’estudi. Estem encara treballant en totes les dades que s’han recollit en l’excavació. Per tant, els resultats són generals i són provisionals perquè segurament a la que aprofundim en l’estudi hi haurà dades noves que s’hauran de donar a conèixer. Però de moment el que tenim és això. I també el que és interessant i important és que en certa manera els arqueòlegs i historiadors ens sentim moralment obligats a donar a conèixer”.

Altres continguts de la revista d’enguany són un article del compositor i músic blanenc Josep Maria Guinart sobre les antigues Trobades de Músics de Cobla de Blanes; un perfil biogràfic del doctor Joaquim Albareda (1851-1971), del tècnic de l’Arxiu Aitor Roger; un article sobre els oficis blanencs del segle XVIII, del qual en parla Maria Àngela Sagrera i un últim escrit sobre la sequera que va patir Blanes l’any 1752 i la intercessió que van demanar els devots de la Mare de Déu del Vilar, a càrrec de Pep Vila.

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha tancat l’acte amb un discurs on ha fet un paral·lelisme entre els bombardejos que va patir la fàbrica Safa durant la Guerra Civil i la situació actual que travessa l’empresa. L’alcalde s’ha referit als treballadors i treballadores que continuen “en peu de guerra” per salvar els seus llocs de feina.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit