Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes acull la primera parada de la I Marxa de la Retirada a Catalunya aquest dissabte


Blanes acollirà la primera parada de la I Marxa de la Retirada a Catalunya. Aquest any, diverses entitats memorialistes, entre les quals hi ha l’Associació Cultural Joan Comorera i Sa Fera Ferotge de Blanes, s’han coordinat per organitzar un memorial en memòria de la Retirada del 1939. La Marxa de la Retirada es farà seguint la principal ruta de l’exili des de Barcelona a Portbou per l’anomenada Carretera de França. A les comarques de girona, la primera parada es farà a Blanes aquest dissabte 29 d’abril.

Aquest any, la proposta de ‘De la Desbandà a la Retirada de Málaga als Pirineus’ arriba a Catalunya. Aquesta proposta pretén recuperar la memòria de l’exili aplicant l’experiència de set anteriors que ja ha fet la Marxa Integral de la Desbandà Málaga-Almeria. Tal com expliquen les entitats implicades en l’esdeveniment, per a molts dels refugiats de la Desbandà – més de 15.000 – que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode.

La I Marxa de la Retirada a Catalunya tindrà quatre etapes. La tercera serà a Blanes, on la marxa arribarà el dissabte al migdia. L’endemà, diumenge, la marxa sortirà en autocar des de Blanes en direcció a Portbou i Argelès sur Mer, on hi havia els camps de concentració on molts dels refugiats van acabar reclosos.

L’Ajuntament de Blanes estima que dissabte arribaran al municipi 120 persones que hauran recorregut a peu la distància entre Malgrat de Mar i Blanes. Per l’etapa següent se’ls hi afegiran una vuitantena de veïns i veïnes de la ciutat.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit