Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’Associació Fòrum Quim Matas comença a caminar

Organitzarà activitats entorn a la cultura i la gastronomia per recordar la figura de Quim Matas, mort fa un any. La nova entitat ha estat presentada al Teatre Clavé de Tordera.


Emocions a flor de pell les que s’han viscut aquest dimarts al vespre al Teatre Clavé de Tordera per recordar la figura de Quim Matas, exregidor de cultura de l’Ajuntament i també periodista de Ràdio Marina, mort ara fa un any als 57 anys d’edat. Ha estat un acte senzill però amb molta força. Tanta, que a les portes d’un pont de cinc dies ha congregat gairebé 300 persones al seu Teatre -va impulsar la construcció de l’espai mentre era regidor- per assistir al naixement de l’Associació Fòrum Quim Matas. Un acte que posa de manifest l’emprenta que va deixar Quim Matas, no només a la societat de Tordera, el seu poble de naixement, sinó en persones de molts àmbits que s’han retrobat per tornar a parlar, recordar, riure i, per què no, emocionar-se amb el record d’en Quim Matas.

Personalitats com els exconsellers Jordi Turull i Quim Forn, l’alcalde de Tossa de Mar i president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, o l’exalcalde de Blanes i amic de Matas, Ramon Ramos, han estat presents a l’acte que ha comptat amb la conferència de Josep Roca, uns dels fundadors del reconegut restaurant gironí El Celler de Can Roca.

“Apassionat”, “generós” i “bona persona”

Aquests son només alguns dels adjectius amb les que molts dels assistents a l’acte recorden Quim Matas. L’alcaldessa de Tordera destaca que Matas ha deixat “una petjada molt forta” al municipi:

"A la vista està que era una persona molt apassionada i molt amiga dels seus amics. I s'ha demostrat amb la sala gairebé plena. En Quim era una persona passional, molt visceral, amb unes conviccions molt fermes però, sobretot, amb una generositat immensa amb la seva gent. I, per tant, ha estat una de les persones que ha deixat una petjada molt forta a Tordera tant com a regidor com a servidor públic que va servir al poble durant molts anys. Ha deixat molta petjada a l'entorn del personal municipal però, sobretot, entre la gent de les entitats i, indubtablement, entre la seva família i amics."

 

Quim Matas també va exercir en el cap del periodisme de proximitat. L’excap d’informatius de Ràdio Marina, Joan Ferrer, recorda el primer dia que Matas va treballar a Ràdio Marina, en la segona meitat dels 80, un dia gens fàcil per fer periodisme:

"Recordo especialment el primer dia que va venir a la ràdio. Veniu a cobrir les vacances del seu germà Lluís, que també ens va deixar fa molts anys. I el primer dia que va aparèixer per la ràdio va haver una tempesta d'aquelles que et quedes sense llum, que costen les comunicacions, que havíem de fer l'informatiu amb una llanterna. Aquesta va ser la seva estrena a Ràdio Marina. Després, en Quim és tot el que han explicat. En Quim era ganes d'anar a sopar, ganes de gresca, ganes de compartir vivències amb tothom."

 

Quim Matas va treballar en diversos àmbits. Un d’ells va ser la política, com a regidor de cultura, festes i participació ciutadana de l’Ajuntament de Tordera durant dos mandats (1995-1999 i 1999-2003). Matas també va ocupar diversos càrrecs polítics a les Diputacions de Girona i Barcelona. Una de les persones amb les que va coincidir en aquesta etapa va ser l’exconseller Quim Forn, qui el defineix per la seva “bonomia”:

"Sobretot per la seva bonomia. Era una persona amb qui et diverties, una persona que sabia viure, una persona que tenia la joia de viure. Era una persona que es feia estimar molt. Jo vaig coincidir en l'àmbit professional, ens vam conèixer a la Diputació de Barcelona. Era un gran treballador, una persona que coneixia molt bé els municipis. Però, sobretot, el que destacaria és la seva bonomia. Era una gran persona que es feia estimar i estimava a la gent. Per tant, crec que l'homenatge d'avui és merescut."

 

L’exconseller Jordi Turull també ha recordat Quim Matas com una persona que “es feia estimar molt”:

"Quim era una d'aquelles persones que tenies ganes de trobar-te, de compartir una sobretaula o una xerrada. Hi ha gent que a la et truca o et diu per quedar et fa il·lusió. Amb el Quim tenim molts bons records. Era una persona que es feia estimar molt. Que ella tan senzilla com profunda. El dia que el vaig conèixer vaig voler ser amic d'aquesta persona perquè és d'aquells que genera bon rotllo arreu on està [...]."

 

Activitats entorn a la gastronomia i la cultura

La nova entitat Associació Fòrum Quim Matas organitzarà activitats diverses entorn a la cultura i la gastronomia, les dues grans passions d’en Quim. L’acte fundacional ha servit per presentar un projecte molt similar que es portava gestant feia temps, tal com explica un dels impulsors i amic de Matas, l’excalde de Blanes, Ramon Ramos:

"Neix d'una idea d'en Quim, una idea d'ell i meva quan pensàvem què faríem amb el nostre temps a la jubilació. Vam dir de crear una associació molt semblant a la que hem creat avui amb el seu nom. Justament el que volia en Quim era això, parlar de gastronomia i portar personatges com en Pitu Roca o portat cuiners de renom. Però al voltant d'una taula, amb la seva gent i fer col·loquis i xerrades. I poder parlar de gastronomia i de cultura. I el que hem fet és això en homenatge al Quim."

 

La seva dona Teresa, per la seva banda, s’ha mostrat molt agraïda després de comprovar que en Quim continua sent una persona “molt estimada” un any després de la seva mort:

"Avui han sigut moltes emocions juntes recordant en Quim, veure que és una persona tan estimada i que se'l recorda tant després de fer un any de la seva mort. T'omple molt de satisfacció. Penso que ell estaria molt content d'aquest projecte perquè havíem parlat a vegades, havia parlat molt amb el Ramon. Crec que allà on estigui, avui sigut un dia molt feliç per ell, segur."

 

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit