Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Arrenca un projecte per millorar la sostenibilitat turística del Maresme amb el cicloturisme

Una quinzena de municipis maresmencs faran actuacions en el marc d'aquesta iniciativa, el Maresme EuroVelo 8


Arrenca el Maresme EuroVelo 8. Aquest projecte, gestionat pel Consell Comarcal del Maresme, té l’objectiu de millorar la sostenibilitat turística de la comarca a través de la promoció del cicloturisme. Així, aprofitant el traçat maresmenc de la xarxa europea de rutes ciclistes EuroVelo, es vol donar una oferta alternativa al turisme de sol i platja.

El projecte està inclòs a la convocatòria extraordinària 2023 del ‘Plan de sostenibilidad turística en destinos del Ministerio de Industria y Turismo’. La iniciativa compta amb una subvenció de 3.090.631 euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus Next Generation EU. Així, inclou actuacions genèriques que, segons l’ens comarcal, beneficiaran a tota la comarca; i, d’altres que es duran a terme en els municipis que s’hi han mostrat interessats.

A l’EuroVelo 8 s’hi han incorporat un total de 15 municipis de la comarca. Són Arenys de Mar, Calella, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Santa Susanna i Palafolls. També Alella, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, El Masnou, Mataró, Montgat, Premià de Dalt, Tiana i Vilassar de Mar.

Les actuacions que es duran a terme en aquesta quinzena de municipis hauran d’estar acabades abans del 31 de març del 2026. A més, hauran de seguir línies com fer servir la iniciativa europea d’itinerari ciclista litoral EuroVelo 8 com a reclam, dotar d’eines per gestionar de forma sostenible els espais naturals de la comarca, promoure digitalment els productes turístics de la comarca o promoure la competitivitat de les empreses de la comarca relacionades, entre d’altres.

Totes aquestes actuacions s’han de vertebrar en quatre eixos principals: transició verda i sostenibilitat, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat.

Transició verda i sostenible

Aquest eix està dotat amb 675.181 euros. Incorpora actuacions en els elements naturals que perfilen la identitat del Maresme, és a dir, rieres, platges, boscos i senders.

El Masnou ha mostrat el seu interès en incorporar una actuació específica de naturalització de rieres. D’altra banda, Vilassar de Mar s’ha interessat per dur a terme les dues actuacions i Malgrat de Mar per la creació al municipi d’una illa de frescor.

Millora de l’eficiència energètica

L’eix de millora de l’eficiència energètica té una dotació pressupostària d’1.606.800 €. Contempla actuacions d’interconnexió del tram del Maresme EuroVelo 8 en els municipis d’Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, Malgrat, Montgat, Pineda, Palafolls i Santa Susanna.

També inclou la instal·lació de pèrgoles ciclovoltàiques en els laterals de l’eix pedalable al seu pas per Alella, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Calella, El Masnou, Montgat, Palafolls i Vilassar de Mar. A més, contempla la creació d’infraestructura ciclista para ebikes i bicicletes (punts de recàrrega, reparació i neteja de bicicletes) en els municipis d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, Malgrat, Montgat, Pineda, Santa Susanna i Tiana.

També es faran aparcaments segurs per a bicicletes en els municipis d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, El Masnou, Malgrat, Pineda, Santa Susanna, Tiana i Vilassar de Mar.

Transició digital i competitivitat

Pel que fa a l’eix de transició digital, compta amb un pressupost de 473.650 €. Aquest inclou accions de màrqueting, digitalització i monitoratge que permetran, tant la promoció del turisme sostenible a la comarca, com l’accés en línia dels usuaris a diferents serveis.

Pel que fa a la competitivitat, la dotació és de 335.000 €. A més de la creació d’una Secretaria tècnica per vetllar per l’eficiència del projecte, actuacions a la Poma Bike de Park de Premià de Dalt i la millora de la infraestructura turística i d’accessibilitat del Passeig Marítim de Mataró com a part d’un conjunt d’intervencions que permetin millorar la creació de nous serveis turístics i especialment els relacionats amb el cicloturisme.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit