Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Arbúcies inaugura l’Espai Cabrera, dedicat a preservar el llegat del Vescomtat de Cabrera


L’Espai Cabrera d’Arbúcies ja és una realitat. Aquest divendres al migdia s’ha fet la inauguració d’aquest nou espai integrat dins l’estructura del Museu Etnològic del Montseny i que té com a objectiu preservar i donar a conèixer el patrimoni cultural i històric d’una de les nissagues medievals més importants del país, la dels Cabrera. Des de l’Ajuntament d’Arbúcies assenyalen que l’Espai Cabrera suposa “un salt endavant” pel que fa a la proposta turística i cultural al voltant de la història del Vescomtat dels Cabrera.

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha destacat que la inauguració d’aquest nou espai “és l’inici d’una gran aventura” i assenyala que “és un projecte que va més enllà dels municipis que pretèn posar en valor el patrimoni”:

 

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha dit que “dona una visió de la història de la comarca”:

 

El nou equipament té una superfície de 600 metres quadrats. A la planta baixa hi ha una sala de projeccions polivalent, amb capacitat per a 70 persones, on es projectarà l’audiovisual Els Cabrera, el poder d’una gran nissaga. Aquesta projecció explica amb l’ajuda de la tecnologia 3D i la realitat virtual els orígens dels vescomtes de Girona-Cabrera i com, al voltant del castell de Montsoriu, van arribar a convertir-se en una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval. Montsoriu va ser durant 400 anys el centre de poder del Vescomtat de Cabrera, que estenia la seva influència als territoris que actualment ocupen la Selva, l’Alt Maresme, part del Vallès Oriental i Osona.

A la planta superior de l’Espai Cabrera hi ha un espai dedicat a la recerca, amb una zona d’arxiu de 500 metres lineals de prestatgeries, i de gestió i divulgació acadèmica dels fons bibliogràfics i arxivístics conservats.

Les obres, amb un cost de poc més d’1 milió d’euros, han estat executades a través del Consell Comarcal de la Selva -actual propietari del Castell de Montsoriu- i s’han finançat amb aportacions del fons europeu FEDER, de l’Ajuntament d’Arbúcies, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit