Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Absolen l’exalcalde d’Hostalric i tres regidors acusats de prevericació arran d’una multa per retirar llaços grocs

L'Audiència de Girona condemna al secretari municipal a 9 anys d'inhabilitació


L’Audiència de Girona ha absolt l’exalcalde d’Hostalric i els tres regidors del seu equip de govern. S’enfrontaven a 12 anys d’inhabilitació per la sanció imposada a una dona per arrancar llaços grocs i pancartes independentistes. El tribunal, però, considera que l’únic implicat que va cometre un delicte de prevaricació va ser el secretari municipal. A la sentència es recull que el secretari va “tergiversar” els fets per justificar la sanció.

Els fets

La secció tercera de l’Audiència de Girona ha presentat una sentència en què es recullen els fets. Entre les dues i les tres de la matinada del 4 de juliol del 2018, la Policia Local d’Hostalric va veure un grup de nou persones. Aquestes anaven tapades amb passamuntanyes i bufs i duien pals extensibles, tisores i ganxos. Segons el text, el grup havia anat a Hostalric a retirar llaços grocs i pancartes de suport als presos polítics. Els agents municipals els van identificar, però l’actuació policial no va anar a més.

Hores més tard, com relata la sentència, el cap de Policia Local va informar dels fets a l’aleshores alcalde, als regidors de l’Ajuntament d’Hostalric i al secretari interventor. Així, la sentència exposa que el secretari va procedir a elaborar i redactar, “sense incoar el procediment sancionador preceptiu i sense tan sols donar trasllat a les persones sancionades perquè es poguessin defensar”, una sanció de 200 euros per cada membre del grup. Aquestes multes van rebre l’aval de la Junta de Govern Local.

Després que una de les persones sancionades interposés un recurs de reposició a la multa, el mateix secretari va elaborar informe proposant que quedés sense efecte. Ara bé, el cas no va quedar aquí perquè, segons el tribunal, el secretari va elaborar una nova sanció, en aquesta ocasió de 500 euros, que també va obtenir el suport de l’equip de govern.

Amb aquesta segona multa, la sentència de l’Audiència de Girona, remarca que el secretari va “tergiversar” el relat dels fets que havia fet la Policia. A més, “va elevar injustificadament” l’import de la multa i va afegir “elements d’intimidació inexistents” per justificar les sancions.

9 anys d’inhabilitació

La fiscalia acusava l’exalcalde, els tres regidors del seu govern i el secretari municipal de prevaricació i sol·licitava 12 anys d’inhabilitació per a cadascun. Tot i això, la secció tercera considera que els càrrecs electes no van cometre cap delicte perquè es van limitar a confiar en els coneixements jurídics del secretari. Així doncs, l’Audiència de Girona condemna el secretari i li imposa 9 anys d’inhabilitació per feina o càrrec públic. A més, també haurà de pagar una cinquena part de les costes processals.

El tribunal conclou que el secretari va “retorçar” la realitat perquè volia “reprendre” el grup. Tot i això, no s’han pogut acreditar motivacions polítiques. A més, l’Audiència de Girona també indica que els mateixos policies que van identificar el grup van negar que, tal com recollia la sanció, tinguessin una actitud “amenaçant i hostil”, que desobeïssin instruccions dels agents o que embrutissin la via pública.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit