test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

A judici l’exalcalde d’Hostalric, tres regidors i el secretari acusats de prevaricació


L’exalcalde d’Hostalric i tres regidors del seu equip de govern i l’exsecretari del municipi han anat a judici aquest dimecres acusats de prevaricació per una sanció que van posar a una dona que arrencava llaços grocs i pancartes independentistes.

La matinada del 4 de juliol del 2018 un grup de vuit persones va anar a Hostalric per retirar llaços grocs i diverses pancartes independentistes. La Policia Local del municipi va enxampar el grup, que segons l’informe policial, anaven encaputxats i amb la cara tapada i portaven pals de grans dimensions per retirar les pancartes. En aquell moment, la Policia Local d’Hostalric els va identificar.

El matí següent el cap de la Policia Local va enviar un correu electrònic a tots els regidors de l’equip de govern i el secretari de l’Ajuntament per informar-los dels fets. A partir d’aquí, es va decidir tramitar un expedient sancionador als membres de la banda per malmetre béns patrimonials mobles. Aquest expedient redactat pel secretari va passar per Junta de Govern Local i va ser aprovada per unanimitat. Malgrat tot, es va tirar enrere per un defecte de forma.

El secretari, però, va obrir un nou expedient sancionador per embrutar la via pública pels llaços que havien llançat a terra, malmetre béns patrimonials amb la retirada de tres pancartes i fer cas omís als requeriments de l’autoritat, perquè no havien tornat les pancartes que havien tret malgrat que els agents els hi haurien demanat.

A judici per prevaricació

Ara, el cas ha arribat a l’Audiència de Girona. La fiscalia considera que l’exalcalde, tres regidors de l’equip de govern d’aleshores i el que era el secretari van prevaricar amb la sanció. Aquest dimecres al matí ha començat el judici a la secció Tercera.

En la primera sessió del judici, l’exalcalde d’Hostalric ha declarat que es van assabentar dels fets arran del correu electrònic que va enviar el cap de la Policia Local. Ha detallat que mai en tota la seva trajectòria política havia rebut un correu electrònic del cap de la Policia Local alertant d’un incident similar.

Per això, quan el secretari els va presentar l’expedient sancionador van confiar en el seu criteri jurídic i van aprovar-lo per unanimitat. Malgrat tot, l’exalcalde ha assegurat que no recordava haver llegit l’informe policial que avalava l’expedient. L’exalcalde i la resta de companys del govern local han coincidit en el fet que el secretari els va mostrar una via per sancionar al grup i ells van decidir tirar-ho endavant.

El secretari defensa l’expedient

Davant de la versió dels polítics, totes les mirades s’han concentrat en l’informe elaborat pel secretari. Per la seva banda, el secretari ha assegurat que el cap del cos havia explicat que els agents havien passat por en l’actuació policial per la inferioritat numèrica que suposava ser dos agents contra vuit persones.

Arran d’això, va creure que els membres de la banda havien malmès un bé patrimonial moble d’Hostalric, ja que havien “arrancat tres pancartes cedides a l’Ajuntament”. Per aquest motiu, va tramitar l’expedient sancionador de 200€. A partir d’aquí, es va presentar als regidors de l’equip de govern i aquests van donar-hi llum verda. L’expedient es basava només en l’informe policial i això va provocar que la sanció s’hagués de tirar enrere per un defecte de forma. L’aleshores secretari ha detallat que va preferir “donar garanties jurídiques” a l’expedient, i per això el va retirar.

A partir d’aquí va entrevistar el cap de la brigada per saber si havien embrutat la via pública. Segons el secretari, li va relatar que havien deixat una plaça plena de llaços grocs a terra tallats i restes de cordes de les pancartes. A més, va parlar amb un dels agents de la Policia Local que va identificar els membres del grup que havien anat a Hostalric la nit del 4 de juliol del 2018. Aquest li hauria explicat que el grup havia tingut “una actitud intimidatòria i agressiva” cap als agents policials.

A més, l’exsecretari ha detallat que va preguntar als agents perquè no havien recuperat les pancartes tallades. L’agent hauria respost que havien desafiat l’autoritat dient als agents que “els truquessin l’endemà i ja es pensarien si les tornaven o no”. Per a l’exsecretari es tracta d’una actitud “prepotent i inadequada” davant d’un agent policial, i per això considera que van fer cas omís a l’autoritat.

Per tot plegat tornava a portar un expedient sancionador a la Junta de Govern Local d’Hostalric amb una multa de 500 euros (300 més que en el primer cas) per la gravetat de la falta de respecte a l’autoritat policial.

Els agents contradiuen el secretari

En la declaració dels dos agents que van intervenir la matinada del 4 de juliol, els dos policies han assegurat que en cap moment es van sentir intimidats pel grup de vuit persones. Si bé és cert que admeten que hi va haver “tensió” perquè al principi no volien identificar-se, al final van aconseguir recollir els DNI de tots ells “amb mà esquerra”. Els dos agents asseguren que van parar el grup, que anava amb dos vehicles, perquè els van veure encaputxats i amb la cara tapada.

Els dos agents asseguren que no és “gens habitual” trobar-se amb gent amb la cara tapada que corre pel poble a la matinada, i per això van decidir aturar-los. Malgrat tot, els dos policies han assegurat que el grup es va relaxar i van guardar els pals que portaven al maleter i van marxar. A més, cap dels dos recorda haver vist com retiraven les pancartes ni que embrutessin la via pública.

La declaració d’una de les persones sancionades

Per la seva banda també ha declarat una de les persones que van sancionar pels fets d’aquella nit. En una declaració farcida de contradiccions, la dona ha explicat al tribunal que no havia sortit del cotxe i que estava a Hostalric perquè “passaven per allà”. Ara bé, poc després ha respost que el conductor del cotxe “havia quedat” amb altres persones a la població selvatana per retirar llaços.

La dona assegura que els quatre ocupants del seu cotxe anaven amb la cara descoberta i que no portaven ni passamuntanyes ni res similar per tapar-se. També ha negat que portessin pals i afirma que li havia arribat que en l’altre vehicle tampoc portaven elements punxants com sortia en l’expedient sancionador. La dona ha negat que retiressin cap pancarta. A preguntes de la fiscalia, però, ha admès que havien anat a “treure allò que diu a l’escrit”, en referència als llaços grocs.

El judici seguirà aquest dijous amb la declaració de més testimonis. La fiscalia demana inicialment 12 anys d’inhabilitació per a càrrecs i llocs de treball públics per a cada un dels acusats.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit