Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys 70 amplien el fons d’imatge de la Diputació de Girona


El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l’INSPAI, ha ampliat el seu fons d’imatge amb gairebé 25.000 fotografies de la Costa Brava de finals dels seixanta i els setanta. Aquestes imatges les ha cedides el diari nord-català L’Indepéndant, que durant sis estius va publicar el suplement ‘Costa Brava’ que es venia a les comarques gironines.

L’acord de cessió es va oficialitzar aquest dimarts a Perpinyà, a la seu del diari. El vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira, i el director de L’Indépendant, Alain Baute, van signar el conveni que permet a l’INSPAI passar a tenir cura de tot aquest fons. A la signatura del conveni també van assistir-hi l’alcalde d’Elna i vicepresident del Departament dels Pirineus Orientals, Nicolas Garcia; el president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze; la cap d’INSPAI, Natàlia Navarro, i el redactor en cap del diari nord-català, Pierre Mathis.

Gairebé 25.000 fotografies de l’època daurada de la Costa Brava

Durant els estius dels anys 1969 i 1977, el suplement ‘Costa Brava’ de L’Indépendant va publicar fotografies i textos que s’han convertit en la crònica del dia i la nit de l’època daurada de les discotques, la Gauche Divine i el “destape”. També dels espectacles folklòrics i d’anècdotes i personatges de la premsa rosa amb retrats de Julo Iglesias, Camilo Sesto, La Chunga o Johnny Halliday.

En total, L’Indépendant conserva 24.939 fotografies del ‘Costa Brava’. Amb l’ingrés al Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, totes aquestes imatges es digitalitzaran i es conservaran. En concret, l’INSPAI les sotmetrà a tres tipus de tractaments: arxivístic (descripció, classificació…), digital (digitalització de còpies màster per a la conservació i de còpies per a la consulta) i de conservació.

Piñeira destaca que els milers de fotografies són “un testimoni gràfic únic sobre un moment clau de la història contemporània de les comarques gironines i, especialment, dels municipis de la Costa Brava”. Segons el vicepresident i diputat, “aquella etapa va comportar un auge majúscul en molts aspectes i, també, un retrocés en d’altres; una revolució holística que, més enllà del turisme com a concepte general, va afectar àmbits molt diversos”.

A més, Piñeira posa en relleu que amb aquest acord és “un pas endavant en la col·laboració institucional entre una banda i l’altra dels Pirineus”.

Aquest no és el primer fons de L’Indépendant que acull el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Des del 1998, l’INSPAI disposa d’un miler d’imatges publicades al diari. Són fotografies d’autoria desconeguda, i aquest ingrés recent ajudarà a completar-ne la informació.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit