Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

23 municipis del Maresme i 3 de la Selva tindran un límit al preu del lloguer a partir d’aquest febrer

Amb la nova norma el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual


La contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al mes de febrer. Així ho ha assegurat la consellera de Territori, Ester Capella, aquest dijous en una compareixença a Madrid després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge Isabel Rodríguez.

A Catalunya, aquesta mesura entrarà en vigor a 140 municipis; d’aquests, 23 són del Maresme i 3, de la Selva.

Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d’ús residencial), el preu del lloguer tampoc podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Un acord “esperat”

Capella ha explicat que han pactat acabar en pròximes setmanes la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. D’altra banda, el ministeri d’Habitatge també ha informat que té previst publicar “durant el mes de febrer” l’Índex de Preus de Referència del Lloguer.

La consellera també ha detallat que la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran tenidor. A banda, per Capella l’acord era “esperat” i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez. Tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara.

Des del ministeri recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d’habitatge. A més, recorden que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions d’euros per a la rehabilitació i regeneració de barris. Aquesta xifra se suma als 126 milions d’euros per a la promoció d’habitatge de lloguer social a edificis energèticament eficients.

El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge. És aquí on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones hi resideixen 6,2 milions de persones. Aixó representa el 80% del total de la població catalana. A més, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona. També hi ha les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit