test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

19 detinguts a Lloret, Sils, Vidreres, Fogars i Caldes per vincles amb una organització que traficava amb marihuana


Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització que traficava amb marihuana a escala internacional i que coordinava la producció i la distribució des d’una grow shop a Girona. En total s’han detingut 28 persones per delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, defraudació de fluid elèctric i falsificació de document públic.

La investigació es va iniciar el maig del 2021 quan els agents van detectar un entremat criminal de producció i distribució d’estupefaents establert, principalment, a Catalunya. L’operatiu policial s’ha desenvolupat en dues fases.

A la primera fase es van fer una dotzena d’escorcolls als municipis de Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Salt, Girona i Santa Cristina d’Aro. Es van detenir 19 persones, 16 de les quals van ingressar a presó. A la segona fase hi va haver vuit perquisicions a Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Sils, Vidreres, Fogars de la Selva, Caldes de Malavella i Lloret de Mar. Es van detenir 19 persones, quatre de les quals van ingressar a presó preventiva.

Una organització amb gran capacitat econòmica

L’organització es conformava de múltiples cèl·lules delictives especialitzades en la producció, transport i posterior distribució d’importants partides de droga. Aquestes cèl·lules es coordinaven mitjançant l’acció dels líders de l’organització, que regentaven un establiment del tipus grow shop a Girona.

L’activitat a la botiga, aparentment legal, els facilitava eines necessàries per al blanqueig dels beneficis que obtenien del tràfic de droga. La seu comercial de l’establiment, a més, els oferia un entorn segur i controlat on dur a terme reunions i negociacions sense aixecar sospites. La botiga també es feia servir com a punt de compravenda de les partides de marihuana produïdes al territori.

La investigació va permetre localitzar diferents immobles utilitzats per al cultiu o emmagatzematge de substàncies estupefaents. Els Mossos han destacat la gran capacitat econòmica de l’estructura delictiva. Segons els agents, no només servia per a la manutenció dels membres que la conformaven, sinó també per la compra o arrendament d’immobles, vehicles o tota mena de materials necessaris per al desenvolupament de la seva activitat delictiva.

Intervenció de 330.000 euros i més de 3.500 plantes

Durant els dos dispositius es van intervenir uns 330.000 euros. També es van recollir múltiples indicis relacionats amb el blanqueig de capitals i les activitats de cultiu i tràfic de substàncies estupefaents.

A més, es van desmantellar set plantacions de marihuana. Així, es van intervenir 3.667 plantes, uns 50 quilograms de cabdells ja preparats i embassats al buit per a la seva distribució a l’engròs i 570 grams d’haixix. El valor estimatiu de la droga intervinguda ascendiria a 312.000 euros al mercat il·lícit.

En l’àmbit patrimonial, l’autoritat judicial va ordenar el bloqueig de diversos comptes bancaris i altres actius a territori nacional europeu. També la intervenció de béns mobles i immobles, vehicles d’alta gamma, embarcacions i motos d’aigua, acordant-se, també, el bloqueig registral. Sobre la grow shop de Girona, epicentre de l’organització, s’ha dictaminat el seu tancament de manera cautelar. També s’ha cessat l’activitat de diverses societats constituïdes amb la finalitat de blanquejar els capitals procedents del tràfic de drogues.

D’altra banda, la investigació ha permès resoldre una Ordre Europea de Detenció i Extradició emesa per les autoritats de Polònia contra un dels membres de l’organització desmantellada, a qui se li atribueix la comissió de delictes de caràcter violent al seu país d’origen.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit