Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

175 anys de l’arribada del tren al Maresme

El projecte va ser impulsat per l'industrial mataroní Miquel Biada i el primer viatge entre la ciutat comtal i la capital del Maresme, que va transportar 400 persones, es va fer el 28 d'octubre de 1848.


Aquest dissabte 28 d’octubre es compleixen 175 anys de la posada en funcionament de la primera línia de tren de la península, de Barcelona a Mataró. El projecte va ser impulsat per l’industrial mataroní Miquel Biada i el primer viatge entre la ciutat comtal i la capital del Maresme, que va transportar 400 persones, es va fer el 28 d’octubre de 1848. A partir de llavors, el ferrocarril va canviar per sempre més la façana litoral del Maresme i, anys més tard, es va ampliar a altres punts del litoral maresmenc com Arenys de Mar, Calella i, finalment, Blanes i Maçanet de la Selva, donant lloc a l’actual línia R1 de rodalies.

Durant tot aquest 2023 s’han celebrat diversos actes per recordar l’efemèride. Aquest dissabte un tren ha fet, de nou, el viatge original, sense parades i que ha portat diverses autoritats fins a Mataró, on han estat rebudes per l’alcalde David Bote.

L’acte d’avui ha servit per fer diversos anuncis oficials. D’una banda, Bote ha anunciat que Adif ja ha licitat la redacció del projecte de contrucció de la nova estació de tren de Mataró que tindrà un cost d’uns quatre milions d’euros. Per altra part, la consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat un acord amb l’Estat per fer realitat la pacificació de la N-II al seu pas pel Maresme.

La línia R1 del Maresme transporta actualment unes 100.000 persones cada dia -20.000 fan el trajecte Mataró-Barcelona- i continua patint incidències gairebé a diari.

Recupera aquí el capítol de l’Altell amb Gemma Masó on parlem del 175è aniversari de l’arribada del tren al Maresme.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit